De Eindhovense ondernemer en zanger Johan Vlemmix legt 1900 euro neer voor een foto van een bebloede tampon die Heleen van Royen uit haar vagina haalt. Het was het hoogste bod bij een onlineveiling van veilinghuis Catawiki. Vanavond sloot de veiling.

De tamponfoto was veelbesproken. Hij werd eerder dit jaar getoond in een uitzending vanDe Wereld Draait Door, als promotie voor een selfie-tentoonstelling van de schrijfster in het Letterkundig Museum. Later werd besloten om de foto te veilen, samen met andere Van Royen-memorabilia.

Veel mensen reageerden na de DWDD-uitzending vol afschuw op de foto, maar volgens Catawiki waren er ook veel enthousiaste reacties. De foto was nu erg populair, zegt veilingmeester Scholtens: "Naast veel bieders waren er ook veel mensen die de beruchte foto gewoon even wilden bekijken." De onlineveiling bracht in totaal zo'n 10.000 euro op. Een gesigneerde foto van Van Royens billen leverde 900 euro op en een vibrator 850 euro. Een door haar gedragen lingerieset ging voor 260 euro van de hand.

De kopers blijven anoniem, maar Vlemmix maakte op Twitter bekend dat hij de koper is van de tamponfoto. Hij zegt dat hij er "een bijzonder plan" mee heeft.