Is het mogelijk om telepathisch te communiceren op een afstand van duizenden kilometers? Jazeker! Een internationaal team van neurowetenschappers en ingenieurs heeft hersenen van proefpersonen verbonden met het internet, waardoor er werd gecommuniceerd zonder woorden of gebaren.

Het experiment werkte als volgt. Vier proefpersonen werden aangesloten aan een computer. Eén persoon was de zender van woorden, de andere drie personen ontvingen de woorden. Middels EEG achterhaalden de onderzoekers de woorden ‘hola’ en ‘ciao’. Deze woorden werden omgezet naar binaire code en vervolgens gemaild naar de andere proefpersonen. Middels niet-invasieve hersenstimulatie werden de berichten doorgegeven. De proefpersonen vingen niet direct de gedachten op, maar zagen wel lichtflitsen, die ze vervolgens vertaalden naar de woorden ‘hola’ en ‘ciao’.

“Hieruit blijkt dat we inderdaad op grote afstand kunnen communiceren door hersenactiviteit te vertalen”, vertelt co-auteur Alvaro Pascual-Leone van de Harvard Medical School. Het experiment is later ook uitgevoerd in Spanje en Frankrijk. De foutmarge bedraagt 15 procent.

“Ooit gaan hersenen direct met elkaar communiceren”, vertelt Pascual-Leone. “Dit onderzoek is een belangrijke mijlpaal, omdat in deze experimenten mensen met elkaar communiceren zonder gebruik te maken van traditionele communicatie, zoals praten of gebarentaal.” Foto