Stel: je bent topviolist, maar wordt geplaagd door trillingen waardoor je gedwongen wordt om te stoppen. Twintig jaar later is er een oplossing. Maar je moet dan wel viool spelen tíjdens een hersenoperatie.

Naomi Elishuv speelde viool bij het Litouwse nationale filharmonisch orkest. De trillingen in haar armen maakten professioneel spelen twintig jaar geleden onmogelijk. Elishuv werd verteld dat het medisch onmogelijk was haar symptomen te stoppen.

Gisteren werd ze toch geopereerd, in een ziekenhuis in Tel Aviv. Daarvoor moest ze na twintig jaar zonder viool haar geliefde instrument weer oppakken. Tijdens de hersenoperatie, die op video is vastgelegd, moest ze spelen zodat de neurochirurg wist door elk gebied van de hersenen de trillingen werden veroorzaakt. Eerst gaat de strijkstok nog aarzelend en trillerig over de snaren. Maar nadat de hersenchirurg een elektrode heeft geďmplanteerd in haar hersenen, wordt de beweging weer vloeiend.

"Het is zo jammer dat ik niet eerder wist dat deze operatie bestond. Nu kan ik weer leven", zei Elishuv na afloop tegen Jerusalem Post. "Viool spelen was mijn grote liefde. Toen ik het zelf niet meer kon, kon ik alleen nog maar lesgeven."

Elishuv is blij dat ze weer kan spelen, maar het is niet het enige dat ze nu weer kan doen: ook leesbaar schrijven is weer mogelijk, net als een glas water drinken zonder te morsen.
Filmpje