Een dagje op en neer naar het heelal? Vanaf volgend jaar kan het. Althans, als het aan de Nederlandse Michiel Mol ligt. De zakenman wil in 2015 als eerste mensen de ruimte in sturen.
"De wereld wordt alsmaar kleiner. Wetenschap is nu klaar voor de volgende stap: de ruimte in."
De eerste testvlucht staat voor januari/februari gepland. En dan eind 2015 komen de eerste commerciële vluchten. Je kunt vertrekken vanaf Spaceport Curacao of Spaceport Mojave, in Californië, Verenigde Staten.
XCOR Space Expeditions heeft honderden ruimtetickets ŕ 75 duizend euro verkocht. Deodorantmerk Axe zou er al 24 hebben ingeslagen. En dat terwijl het ruimteschip nog nooit heeft gevlogen.
"Ik denk dat onze plannen dermate overtuigend zijn dat zulke partijen geloven dat we dit voor elkaar gaan krijgen. Vervolgens zien ze dan in dat ruimtevaart wereldwijd zo hot is dat het is goed is om daaraan je merk te linken. Als hun naam straks bij de eerste ruimtevlucht op ons toestel staat, dan halen ze het acht uur journaal, zijn ze nieuws over de hele wereld", vertelt Mol in een interview met De Ondernemer.
Michiel Mol wil de eerste zijn in de geschiedenis die mensen naar het heelal laat vliegen. Richard Branson, Brits miljardair, is al een tijdje bezig met ditzelfde concept, maar vooralsnog heeft hij geen ruimtewaardig toestel kunnen bouwen.
"Het bedrijf dat zijn toestel bouwt komt uit de vliegtuigindustrie. Dus zij hebben het hele toestel klaar, alleen de motor krijgen ze niet goed. Er zijn maar weinig mensen die weten hoe een goede raketmotor werkt. Omdat XCOR uit de ruimtevaart afkomstig is, denk ik dat wij daarmee een voordeel hebben."
"We zijn ervan overtuigd dat onze vluchten veilig zijn, hoewel we bekennen dat we naar een plek gaan waar maar weinig mensen zijn geweest. Wat de veiligheid betreft, wij zijn ervan overtuigd dat met de nodige voorzorgmaatregelen we alle risico's kunnen uitsluiten."
Zo ziet de excursie eruit:
Het ritje, dat ongeveer een uur duurt, begint met een horizontale takeoff.
Daarna klimt hij op volle kracht de ruimte in.
Op 60 kilometer hoogte gaan de motoren uit. "Zwaartekracht valt ineens uit, perfecte stilte".
Wanneer je op 103 kilometer hoogte bent (voorbij de Kármánlijn) kun je 5 tot 6 minuten genieten van het uitzicht op de planeet aarde. Minder dan 600 mensen hebben dat ooit gedaan.
Op de terugweg naar aarde, zweef je 40 minuten lang in cirkels, tot je uiteindelijk weer horizontaal op het platform.