Al meer dan dertig jaar is de moord op de vermogende Dorothea van Wylick omstreden. Ze zou in 1983 vermoord zijn door haar butler. Maar de butler heeft helemaal geen moord gepleegd. Sterker nog: de vrouw stierf aan een hartaanval.

Dat zeggen artsen in de Volkskrant. Volgens patholoog Frank van der Goot is zijn rapport door de rechters verkeerd beoordeeld. Hij heeft een brandbrief geschreven waarin hij de 'onbekwaamheid' van de juristen aankaart. "Bij hoge mate van uitzondering zeg ik het maar eens niet meer in medische, wetenschappelijke bewoordingen, maar in lekentaal. Mevrouw Van Wylick, het vermeende slachtoffer, is overleden aan een hartinfarct."

Van Wylick (72) trouwde in 1983 met haar homoseksuele verzorger Dick van Leeuwerden (39). Zes weken na het huwelijk overlijdt ze en verdwijnt 'butler' Van Leeuwerden 12 jaar in de cel. Volgens deskundigen is de dood van de vrouw het gevolg van een cocktail van alcohol en medicijnen.

Van Leeuwerden vecht sindsdien voor eerherstel. Zijn advocaten hebben al zes keer eerder een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Nu buigt 's lands hoogste rechtscollege zich voor de zevende keer over de zaak. Dat is een record.