Oef dat was even schrikken. IT-bedrijf Pink Roccade had een video online gezet, waarin het voorspelt dat in 2020 elke stap die u zet te volgens is, evenals of uw hartslag versnelt, of u zweet of dat er één of twee personen tegenover u staan.
Dit alles dankzij de smartwatch, Google-bril en andere ‘wearables’. Pink Roccade, gespecialiseerd in automatisering voor ziekenhuizen en lagere overheden, is graag bereid gemeenten de benodigde soft- en hardware te leveren opdat de burger bij elke beweging te volgens is. Nee, niet om te kijken of u zwart werk verricht, de hoeren bezoekt of de hele nacht doorhaalt in de kroeg. Het is allemaal voor uw veiligheid.
Want als uw hartslag toeneemt, zweet en personen voor u hebt staan, dan heeft dat niks met seks, drank of drugs te maken, het is een indicatie dat u wellicht wordt overvallen. Het opbouwen van enorme datacollecties van burgers via hun waerables zorgt zodoende voor een ‘toenemend veiligheidsgevoel’. Aldus Pink Roccade. Rijst de vraag: is dit wel echt? Want eenieder die dit filmpje (zie onder) ziet, schrikt zich natuurlijk helemaal het leplazarus.

Ja, het is echt, antwoordt Pink Roccade aan Quote. Maar het is, ondanks dat het op Youtube staat, eigenlijk niet de bedoeling dat u er naar kijkt, het is bedoeld voor ‘professionals’. ‘Het filmpje op YouTube is inderdaad in onze opdracht geproduceerd als onderdeel van een seminar voor ICT professionals’, e-mailt de woordvoerder. ‘Als je het filmpje buiten deze context beoordeelt is het makkelijk om dit te ridiculiseren zoals Geenstijl het doet.’ Dat was inderdaad niet moeilijk.

De woordvoerder vervolgt: ‘Ons uitgangspunt is altijd: Burger is en blijft baas over eigen data. De burger kiest altijd zelf welke data hij wil delen met het bedrijven en/of overheid. Als innovatieve ict dienstverlener schetsen wij slechts zaken die in de toekomst technologisch mogelijk zijn. Deze uitgangspunten zijn voor de vakgenoten die deelnamen aan de inhoudelijke discussie duidelijk geweest. Het filmpje moet dan ook in dit kader worden beschouwd.’

Op de vraag waarom dat kader dan ontbreekt bij het op het wereldwijde web geplaatste filmpje, kwam nog geen antwoord. Filmpje