Een schoonmaakmiddel met onschadelijke bacteriën erin blijkt een effectief middel om het aantal gevaarlijke bateriën op ziekenhuisvloeren terug te dringen.
De onschadelijke soorten verdringen de boosdoeners. Dat melden Italiaanse en Belgische microbiologen deze week in PlOS ONE.
Ze lieten schoonmakers in drie verschillende ziekenhuizen de vloeren volgens een normaal schoonmaakprotocol reinigen.
Daarbij kregen de schoonmakers niet te horen of ze met een gewoon schoonmaakmiddel werkten, of met een middel dat drie verschillende bacteriesoorten bevatte: Bacillus subtilis, Bacillus pumilus en Bacillus megaterium. Die zijn allemaal goedgekeurd voor gebruik in voeding en onschadelijk bevonden voor de mens.
Na deze reinigingsbeurt kweekten de onderzoekers in hun lab monsters die ze van de vloer namen, om de hoeveelheid van een aantal beruchte ziekenhuisbacteriën te bepalen. Het ging om onder meer Staphylococcus aureus, E. coli en Clostridium difficile.
Ten opzichte van het gewone schoonmaakprotocol nam het aantal van deze schadelijke soorten 50 tot 89 procent af. Of daarmee ook daadwerkelijk ziekenhuisinfecties worden voorkomen, werd niet onderzocht.
De onderzoekers benadrukken dat het gebruik van probiotica geen vervanging is van het ontsmetten van vloeren. Wanneer een vloer een hoge concentratie bevat van een ziekteverwekker, dan is desinfectie nodig. Hierbij wordt het aantal bacteriën tot nul teruggebracht. Een optie zou zijn de ontsmette vloer vervolgens met de probiotica te behandelen om herbesmetting te voorkomen.
“Dit onderzoek levert bewijs dat het verdringen van schadelijke microben een effectieve strategie kan zijn om de hoeveelheid van deze microben op oppervlakken te verminderen”, zegt Jack Gilbert, die in de Verenigde Staten het Hospital Microbiome Project leidt en niet betrokken was bij de studie.
Toch zijn er ook kanttekeningen bij de resultaten te plaatsen. De studie is gesponsord door de fabrikant en de onderzoekers die de analyses uitvoerden wisten welk schoonmaakmiddel in de verschillende situaries werd gebruikt. Dat kan invloed hebben op de resultaten.