In december 2013 werden de amandelen van Jahi McMath (12) geknipt. Een routineoperatie, maar na complicaties was het meisje uit Californiė hersendood. Nu kan ze haar arm en voet bewegen. De vraag is of ze dat bewust doet.

Haar moeder Nailah heeft een filmpje gemaakt waarop te zien is dat het meisje haar arm en haar voet beweegt als Nailah daarom vraagt. De advocaat van de familie heeft het filmpje op YouTube gezet. Ze willen dat de artsen de diagnose hersendood ongedaan maken.
Volgens de familie is de toestand van Jahi niet onomkeerbaar. "Ze weet het verschil tussen rechts en links", zegt haar moeder tegen een lokale tv-zender. "Als je haar vraagt om een been te bewegen, doet ze dat gewoon." Artsen stellen dat de bewegingen een soort spasmen zijn, waar Jahi geen controle over heeft.

De zaak rond Jahi kreeg eind vorig jaar veel publiciteit in de Verenigde Staten omdat het ziekenhuis waarin het meisje lag haar van de beademing af wilde halen. Haar familie stapte toen met succes naar de rechter om dat aan te vechten.
Filmpje