Maak kennis met de 12-jarige Thea uit Noorwegen. Aanstaande zaterdag zal ze trouwen met haar 37-jarige verloofde, Geir. Terwijl Thea's familie druk bezig is met de taartjes en de blonde krullen van het prille bruidje onderhanden worden genomen, maakt haar verhaal onder de Noren heel wat emoties los. De telefoons bij de kinderbescherming en politie stonden niet stil.

In een blog beschrijft de kleine meid hoe ze toeleeft naar het grote moment. Foto's tonen alvast de kerk waar de bruiloft zal plaatsvinden. En wie wil, kan de plechtigheid ook via Facebook bijwonen.

Natuurlijk is er niets van Thea's verhaal waar. Haar blog maakt deel uit van een geniale campagne van Plan International om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van kindbruiden.

Elke dag worden bijna 39.000 meisjes verplicht in het huwelijksbootje te stappen. In landen als Niger en Bangladesh is 60 procent van de meisjes zelfs al getrouwd voor hun achttiende verjaardag.

'We wilden de schokkende boodschap op een schokkende manier brengen. Volgens mij zijn we daar wel in geslaagd', aldus Plan-directeur Olaf Thommessen tegen The Independent. Dat is zacht uitgedrukt, want het blog is in één dag tijd de meest gelezen van Noorwegen geworden.

'En nu hopen we natuurlijk dat mensen ook willen sponsoren, zodat de meeste 'Thea's aan hun wrede lot kunnen ontsnappen.' Niet geheel toevallig is 11 oktober - de dag van het zogenaamde huwelijk - Wereldmeisjesdag.
Foto