Beeldend kunstenaar Nelle Boer deed zich een jaar lang voor als Nizar Mourabit, een verzonnen Marokkaanse politicoloog. Er zijn meerdere artikelen onder deze naam gepubliceerd in kranten en op weblogs. Dat schrijft de Correspondent dinsdagavond.

Boer verzon het personage Mourabit om te ervaren hoe het is om een Marokkaan in Nederland te zijn. De kunstenaar maakte van Mourabit een Marokkaanse politicoloog uit Emmeloord en zorgde ervoor dat deze gepubliceerd werd op onder andere de opiniewebsite Joop en in dagblad Trouw.

Dinsdagavond besluit hij website de Correspondent te mailen met zijn bekentenis. Boer schreef niet in opdracht van de Correspondent, maar deed dit volledig uit zichzelf.

"Het bleek een stuk gemakkelijker te zijn om gepubliceerd te worden als Marokkaan dan als mijzelf," vertelde hij aan de website. Om Moubarit een echte identiteit te geven, maakte de kunstenaar een Facebook-profiel op, waar hij relevante en bekende mensen op toevoegde. Ook bewerkte hij een foto om zo helemaal als Marokkaan gezien te worden.

Hij schreef aan Fransisco van Jole, hoofdredacteur van de Joop, dat hij bezig was met een boek vol opiniestukken. De website plaatste een stuk van hem en al snel volgende Trouw ook.
Door interviewaanvragen van onder andere Radio 1 en de Amsterdamse zender AT5 moest Boer smoesjes verzinnen om daar niet aan mee te doen. "Ik vertel ze maar dat ik slechter spreek dan dat ik schrijf. Maar ze zijn erg vasthoudend, moet ik zeggen. En ik kan ze niet eens bellen, want dan horen ze dat ik geen Marokkaan ben."

Op dat moment besluit Boer zijn ware identiteit en verhaal bekend te maken aan de Correspondent. "Ik ken niet één Marokkaan. Ik heb er zelfs nooit één gesproken," zegt Boer na afloop van zijn tijd als Mourabit.
De journalisten die door Boer in de maling zijn genomen reageren verscheidend niet op de openbaring. Ze vinden het stuk voor stuk geen grappige of artistieke actie. Fransisco van Jole noemt het 'niets meer dan een persoonlijke wraakactie', omdat Boer ooit zelf niet gepubliceerd werd met een artikel.
Filmpje