Het bestuur van de Amerikaanse stad South Miami wil dat 23 districten in de staat Florida samen een nieuwe staat vormen: South Florida. Het bestuur is gefrustreerd over de manier waarop de staatsregering van Florida met het probleem van de zeespiegelstijging omgaat.

Het noorden van Florida ligt gemiddeld 37 meter boven zeeniveau, delen van het zuiden maar anderhalve meter. De verwachting is dat de zeespiegel deze eeuw zal stijgen.

"De situatie in South Florida is hachelijk en vereist onmiddellijke aandacht", zegt het stadsbestuur van South Miami. De regering van Florida zetelt in het noorden, in Tallahassee, en doet naar de zin van South Miami veel te weinig.

Voor het overleven van het zuiden is een eigen staat een absolute noodzaak, zegt het stadsbestuur. Andere gemeenten in het zuiden van de staat zijn daarom gevraagd zich bij het initiatief aan te sluiten.

De grens tussen de twee Florida's zou op de Interstate 4 komen te liggen: de snelweg van Tampa, aan de Golf van Mexico, naar Daytona aan de Atlantische Oceaan.

Afsplitsen kan als het Huis van Afgevaardigden en de Senaat ermee instemmen. De laatste keer dat een Amerikaanse staat in tweeën werd gesplitst, was in 1863. Toen scheidde West-Virginia zich van Virginia af.