In de Chinese provincie Shaanxi zijn tegelijkertijd 2440 personen gepakt vanwege examenfraude. Ze deden mee aan een examen om apotheker te worden.

Meer dan 25.000 mensen deden mee aan de toets. Het examen werd afgenomen op zeven verschillende plaatsen. Surveillanten monitorden de aanwezige radiosignalen en ontdekten een abnormale piek. Dat kwam doordat de studenten via een oortje de antwoorden kregen doorgespeeld.

"Op één locatie betrapten we bijna achthonderd studenten", zegt Du Fangshuai, die de eindverantwoordelijke is voor de examens.
De organisatie die achter de ingefluisterde toetsantwoorden zit, huurt volgens Du veel mensen in. Zij schrijven zich in voor het examen, onthouden de vragen, verlaten na korte tijd de ruimte en zoeken dan de juiste antwoorden op. Die sturen ze via codetaal weer door naar de studenten, die een oortje dragen.

Ongeveer tweeduizend apparaten zijn ingenomen. De prijs voor zo'n uitrusting ligt tussen de 250 en ruim 1250 euro.

De kandidaten die zijn betrapt, mogen waarschijnlijk twee jaar lang geen nationaal examen meer doen. Twee criminele bendes die betrokken zijn bij het bedrog, zijn volgens de lokale autoriteiten opgerold. De zaak wordt verder onderzocht.