In Sint Petersburg is een opmerkelijke nieuwe wet om prostitutie te ontmoedigen in behandeling genomen. Bezoekers van sekswerkers krijgen in de nieuwe wet een hoge boete en celstraf. Daar kunnen ze wel onderuit, door met de bewuste prostituee te trouwen.

De wet is opgesteld door Olga Galkina van de partij Burgerlijk Platform, schrijft Russia Today. In de wet zijn boetes opgenomen van 75 tot 190 euro of vijf dagen in de cel voor het gebruikmaken van diensten van een 'dame van lichte zeden'.

De boete loopt op tot 2000 euro en een celstraf tot 15 dagen als het duidelijk is dat de vrouwen werden gedwongen tot prostitutie. Betrapte buitenlanders worden na het betalen van de boete direct het land uitgezet.
Maar het meest opmerkelijke is dat betrapte hoerenlopers hun boete en celstraf kunnen ontlopen door te trouwen met de vrouwen met het oudste beroep van de wereld.

Volgens Galikina is in Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland gebleken dat verantwoordelijkheid nemen voor de slachtoffers het aantal prostituees heeft teruggedrongen.
Als de stad de nieuwe wet aanneemt is het mogelijk dat het op termijn een nationale wet wordt.