Rogier Bikker en Maren Striker werkten enkele jaren in Sjanghai en toen zij besloten naar huis te gaan, pakten zij niet het vliegtuig. De twee vrienden kwamen op het idee om met de auto naar Rotterdam te rijden: 20.000 kilometer. Dat meldt RTV Rijnmond.
Het is inmiddels drie maanden geleden dat de twee Leerdammers uit Sjanghai vertrokken. Maar de twee vrienden wilden niet zomaar naar huis rijden. Bikker en Striker kwamen op het idee om een groot deel van de eeuwenoude zijderoute te volgen.
Deze eeuwenoude zijderoute passeert ook grenzen die normaal gesproken gesloten zijn. Maar de avonturiers kregen hulp van de Chinese autofabrikant BYD en andere sponsoren, zodat zij de geplande route konden volgen.
De eerste 7.500 kilometer was het reizen betrekkelijk makkelijk omdat het door China reed en ze de Chinese taal goed kennen. Pas toen de twee avonturiers de grens met Kazachstan passeerden, werd de taal van communicatie vooral met handen en voeten.
Overal waar de twee Leerdammers kwamen, hadden zij een verhaal te vertellen en daarbij kwam de volledig beplakte auto goed van pas. Want ook de route die zij aflegden stond op de auto afgebeeld.
"Zodra we uitstapten bij een benzinestation, bij een restaurant of bij de douane, hadden we een verhaal", zegt Rogier Bikker. "Mensen vinden het schitterend. Ze zoeken hun stad op op de route: 'Hoe ver is dat, hoe lang duurt dat? Wow!' Het maakte altijd een enorme indruk."
De rit van 20.000 kilometer verliep niet zonder slag of stoot. Onderweg was er bijvoorbeeld een aanrijding met een taxi. En er volgde een zoektocht naar een kundig en betrouwbare arts omdat één van de twee van een paard viel.
De lange rit heeft de vriendschap tussen de twee Leerdammers duidelijk versterkt. "Maar de komende tijd een vakantie apart van elkaar is ook prima hoor!", zegt Maren Striker.
Filmpje