Vijftig jaar nadat ze stiekem een dakpan van klei meenam van de opgravingen in Pompeï, heeft een Canadese vrouw het historische kleinood teruggebracht. De 70-jarige vrouw verklaarde aan de Italiaanse autoriteiten dat ze geplaagd werd door wroeging, meldt de Canadese krant National Post vandaag.
De vrouw uit Montreal bezocht op haar 20ste de opgravingen van de stad die in 79 na Christus werd bedolven onder een laag lava uit de Vesuvius. 'Wat me ertoe bracht om het mee te nemen was mijn Italiaanse afkomst, ik nam het mee als souvenir op mijn eerste reis naar het land van mijn voorouders', zei ze tegen de krant.
Een maand geleden, mailde ze de organisatie het Italiaanse cultureel erfgoed beheert. Ze kon niet langer omgaan met haar schuldgevoelens. Later meldde de 'dievegge' zich daadwerkelijk bij de politie in het nabijgelegen Napels. Ze was in tranen.
Diefstal komt vaker voor in Pompeï en bij andere opgravingen. In maart probeerde een Canadees een stukje van het Colosseum mee te smokkelen en onlangs werden twee Amerikanen op het vliegveld van Rome betrapt met resten uit Pompeï.