Op een middelbare school in Amsterdam zijn een jaar lang scholieren mishandeld en afgeperst door leeftijdgenoten. Vier leerlingen beroofden medescholieren van telefoons, horloges en geld, schrijft Het Parool zaterdag. Volgens de krant wist de school van niets.
Bij de politie zijn zes aangiften binnengekomen over de praktijken op het IJburg College. Woensdag zijn volgens Het Parool de eerste aanhoudingen verricht. De school en de politie hebben de zaak zelf uit de publiciteit gehouden, maar een vader van een slachtoffer heeft nu aan de bel getrokken omdat hij vindt dat de school te weinig heeft gedaan.
De slachtoffers werden meegelokt naar een afgelegen straat, waar ze werden geslagen, geschopt en beroofd. Ze werden volgens Het Parool ook onder doodsbedreiging gedwongen om andere kinderen in de val te lokken. "Als ik dit niet zou doen, zouden ze me doodmaken", zegt een van de slachtoffers in de aangifte.
De school zegt in een reactie op het artikel dat de incidenten door de krant worden 'uitvergroot'. In een stuk op de website van de school zegt algemeen directeur Lou Brouwers dat de school geen maatregelen kan nemen om de veiligheid te verbeteren als leerlingen en ouders niet aangeven dat die veiligheid in het geding is.
Brouwers wijst erop dat inmiddels wel maatregelen genomen zijn. Zo zijn twee betrokken leerlingen geschorst en wordt een derde van school gestuurd.