De PVV heeft een wetsvoorstel ingediend dat moet garanderen dat Zwarte Piet blijft bestaan. De wet moet gemeenten verplichten om Zwarte Piet zwart of donkerbruin te houden als ze meewerken aan sinterklaasvieringen. Pieten met andere kleuren op het gezicht worden verboden.

Het wetsvoorstel werd twee maanden geleden al door PVV-leider Wilders aangekondigd. Hij zei toen met de wet "onze cultuur te willen beschermen". Hij schreef het voorstel samen met Kamerlid Bosma. "Er is een oorlog aan de gang tegen Zwarte Piet. Ministers en burgemeesters zetten zich in om deze loyale helper een andere kleur te geven. Dat mag niet gebeuren", zegt Bosma op de website van de partij.

In artikel 1 van het wetsvoorstel staat omschreven hoe Zwarte Piet er volgens de PVV uit zou moeten zien: "Een Zwarte Piet heeft een egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen, en is gekleed in een fluweelachtig pak met pofbroek en draagt een hoofddeksel met een gekleurde veer."

Toen Wilders het wetsvoorstel aankondigde, kreeg hij niet veel steun van andere partijen in de Tweede Kamer. Het CDA vond de wet geen goed idee omdat mensen volgens de partij zelf moeten bepalen hoe ze Sinterklaas vieren. De VVD zag ook niets in het plan, en de SP vond dat tradities niet van bovenaf opgelegd moeten worden.