Een Britse man ging naar zijn huisarts omdat hij last had van hoofdpijn, epileptische aanvallen, flashbacks en vreemde geuren. Pas 4 jaar later werd vastgesteld dat hij al die tijd leefde met een zeldzame parasitaire worm in zijn hersenen. De worm had zich in de loop der jaren een weg gebaand van de ene kant van zijn hersenen naar de andere. De artsen wisten niet wat ze zagen toen ze merkten dat vreemde ringachtige patronen zich 5 cm verplaatsten in een reeks van scans die in de loop van 4 jaar gemaakt werden.
Chirurgen ontdekten de 1 cm lange worm pas toen ze een biopt namen en dat voorlegden aan deskundigen op het gebied van parasieten. Die stelden vast dat het ging om een zeldzaam soort lintworm met de naam Spirometra erinaceieuropaei. Sinds 1953 werden slechts 300 gevallen van besmetting bij de mens met deze parasiet gemeld, waarvan slechts 2 in Europa.
De worm wordt normaal gesproken gevonden in amfibieën en schaaldieren in China en infecteert later de darmen van honden en katten, waar hij kan groeien tot 1,5 meter. Zelfs in China zijn er sinds 1882 slechts 1000 gevallen bij de mens gemeld. Als mensen besmet worden gaat de worm niet meteen naar de darm, zoals andere lintwormen zouden doen. Eerder werd de worm gevonden onder de huid, in de longen of in de borsten.
De patiënt met de worm in zijn hersenen is van Chinese afkomst en de artsen denken dat hij de parasiet meenam tijdens één van zijn vele bezoeken aan China. Hoe dat precies gegaan is, is niet bekend. Hij zou de parasiet via besmet vlees of water binnen gekregen kunnen hebben, waarna de worm zich een weg door zijn lichaam baande naar zijn hersenen. Daar zou de worm voedingsstoffen hebben geabsorbeerd via zijn lichaam, want de worm heeft geen mond.
Een andere mogelijke vorm van besmetting zijn kikkerkompressen, een traditionele Chinese remedie waarbij rauw kikkervlees wordt gebruikt om pijnlijke ogen te kalmeren.
Ondertussen hebben wetenschappers het genoom van de zeldzame worm in kaart gebracht. Daaruit bleek dat deze worm 10 keer meer DNA heeft dan de doorsnee lintworm. De resultaten van het onderzoek kunnen worden gebruikt om in de toekomst sneller een diagnose te stellen en om betere behandelingsmethodes te vinden.
Foto