NAARDEN - Een 62-jarige Naarder is bijna omgekomen in zijn woning, omdat hulpverleners niet adequaat handelden. Ze stopten een briefje tussen de deur van zijn flat aan de Binnenhof, terwijl ze hadden kunnen weten dat de man analfabeet is. De Naarder was door een uiterst pijnlijk op slot geraakte knie aan bed gekluisterd. Zijn hulpgeroep vanuit de dichte slaapkamer was bij de voordeur niet te horen.

Na het bezoek van de hulpverleners heeft de man zes dagen voor zijn leven gevreesd. Hij overleefde door zijn urine te drinken, die kon hij opvangen in een colafles.

Dat vertelt Bussumse Monique Ebbelaar. Zij alarmeerde de politie toen de man in juni niet meer kwam opdagen in haar Café de Pollepel in Bussum. ,,Bram kwam al jaren elke dag voor een bak koffie.’’ Volgens Ebbelaar was de Naarder bekend bij de instanties, omdat zijn vrouw intensieve begeleiding nodig had. ,,Er kwam wekelijks iemand langs om een spelletje te doen. Daarom wisten ze dat hij niet kon lezen en schrijven. Ook was bekend dat hij een slechte knie had.’’ Toen de echtgenote in de psychiatrie werd opgenomen, stond de Naarder er alleen voor. Dat werd hem dus bijna fataal. ,,Hij lag in zijn boxershort op een vies bed. Toen hij op de brancard werd getild, gilde hij van de pijn, zo erg was hij eraan toe.’’

De betrokken instanties betreuren wat er is gebeurd, zegt een woordvoerster van de gemeente.