Vrouwen met een natuurlijke cyclus, die niet aan de pil zijn, zouden gevoeliger zijn voor het knappe uiterlijk van mannen dan vrouwen die wel aan de pil zijn. Dat hebben onderzoekers van de Florida State University ontdekt.
Dientengevolge worden vrouwen die tijdens hun relatie met de pil stoppen minder tevreden met hun huwelijk of relatie als zij een wat minder aantrekkelijke man hebben en worden ze gelukkiger als ze juist een heel aantrekkelijke man hebben. Het heeft er volgens de onderzoekers mee te maken dat vrouwen aantrekkelijkheid anders definiëren wanneer ze hormonen tot zich nemen. Dat komt mogelijk doordat progesteron en oestrogeen, de hormonen die in de pil zitten, de vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden, en daardoor ook wat die vrouwen nodig hebben van hun partner. Je partner ontmoeten terwijl je aan de pil bent, kan volgens de onderzoekers dus gevolgen hebben voor het succes van je huwelijk.

Eerder kwam al uit onderzoek naar voren dat vrouwen tijdens de ovulatie voor mannelijk uitziende partners kiezen. Een nog controversiële theorie naar aanleiding van dat onderzoek is dat dit komt omdat mannelijke mannen ‘goede genen’ lijken te hebben en daarom voor gezond nageslacht zouden kunnen zorgen.

Voor het onderzoek werden 48 koppels 4 jaar onderzocht en 70 koppels 1 jaar. Het feit dat het een langdurig onderzoek was, maakt de uitkomst volgens de onderzoekers betrouwbaarder. Toch vinden ze het nog moeilijk te bewijzen dat de huwelijkstevredenheid door de toegevoegde hormonen komt. Ze hebben wel een aantal andere oorzaken kunnen uitsluiten, zoals of de tevredenheid van de vrouwen beïnvloedt werd door het feit dat ze zwanger waren of juist niet, of ze aan het proberen waren zwanger te worden en hoe tevreden de partner was.

Het onderzoek werd gedaan in de VS, waar 17% van de vrouwen tussen de 15 en 44 de pil slikt.