Een Hongaarse kunstkenner heeft een verloren gewaand meesterwerk teruggevonden als decorstuk. Tot zijn grote verbazing zag Gergely Berki van de Hongaarse Nationale Galerij het schilderij voorbijkomen in de film Stuart Little.

"Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik het verloren meesterwerk aan de muur zag hangen achter Hugh Laurie. Ik liet mijn dochter bijna van mijn schoot vallen", zegt Berki.

Het gaat om een werk van de Hongaarse avantgardist Róbert Berény uit 1927, Slapende vrouw met zwarte vaas. Berki had het werk ooit gezien op een zwart-witfoto van een tentoonstelling in 1928, maar het was onduidelijk waar het sindsdien was gebleven.

Berki zocht contact met de makers van de film en de decorontwerper wist te vertellen dat ze het schilderij ooit voor een schijntje had gekocht in een antiekwinkel in Californië. Waarschijnlijk is het meegenomen naar de VS door een Jood die rond de Tweede Wereldoorlog Europa ontvluchtte.

Het werk was inmiddels doorverkocht aan een verzamelaar, die het nu in Boedapest zal laten veilen. Het veilinghuis denkt er zeker 100.000 euro voor te kunnen krijgen.
Foto