De universiteit van Texas in Austin heeft de vermissing gemeld van ongeveer honderd potten met hersenen op sterk water. Het gaat om de helft van de collectie waarover de universiteit beschikte, waaronder mogelijk de hersenen van een massamoordenaar.

De breinen, dobberend in formaline, waren opgeslagen in een kelder omdat er in het laboratorium niet genoeg ruimte voor was. Een van de beheerders meldt aan USA Today dat het hem niet zou verbazen als studenten ze in de loop der jaren achterover hebben gedrukt om er Halloween-grappen mee uit te halen. Ook sluit hij niet uit dat ze her en der in huiskamers staan opgesteld.

De universiteit kreeg in 1986 de beschikking over de collectie, afkomstig uit het psychiatrisch ziekenhuis van de staat Texas. Het vermoeden is dat een van de vermiste breinen toebehoorde aan de roemruchte scherpschutter Charles Whitman. De marinier schoot in 1966 op 25-jarige leeftijd 16 mensen dood vanuit een torentje en verwondde tientallen anderen.

Hij werd tijdens de actie door de politie onder vuur genomen en overleed. Voor de massamoord had hij een briefje achtergelaten waarin hij schreef dat hij leed aan 'heel veel ongewone, onverklaarbare gedachten' en 'gewelddadige impulsen'.

De universiteit heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de vermissing van de breinen.