De winter komt er weer aan en dus hoor je iedereen klagen over de kou buiten, maar ondanks dat onze bloeddruk stijgt en dit het griepseizoen bij uitstek is, zijn er ook een aantal wetenschappelijk bewezen voordelen voor onze gezondheid. Onze Vlaamse collega’s van Het Laatste Nieuws maakten een opsomming.
Je slaapt beter.
Hoge temperaturen leiden tot rusteloosheid, een koele kamer is daarom zeer gunstig voor de nachtrust. Diverse studies tonen aan dat de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius ligt. Ook bevestigen steeds meer studies dat er een verband bestaat tussen onze lichaamstemperatuur en chronische slaapproblemen. Mensen met last van slapeloosheid hebben vaak een hogere lichaamstemperatuur voor ze naar bed gaan.
Je metabolisme werkt beter.
Volgens een onderzoek van de Amerikaanse National Institutes of Health levert een koude slaapkamer voordelen op voor het metabolisme; deze kunnen op den duur het risico op diabetes en andere gezondheidsproblemen verlagen.
Je verbrandt meer calorieën.
Uit hetzelfde onderzoek bleek trouwens ook dat je in een koude slaapkamer meer calorieën verbrandt. Door de blootstelling aan koude lucht heeft je lichaam meer energie nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden, hierdoor verbrand je extra calorieën. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht beweren zelfs dat de mogelijkheid om de temperatuur te regelen thuis aan de basis ligt van het toenemende obesitasprobleem.
Je concentratie gaat erop vooruit.
Volgens wetenschappers is 16,6 graden Celsius de optimale temperatuur waarop onze hersenen het beste functioneren. Ondanks dat hogere temperaturen als aangenamer worden ervaren, daalt hierbij de concentratie en levert dit slechtere resultaten op bij bepaalde taken.
Het is goed voor de huid.
Ondanks dat het koude weer zorgt voor een droge huid, levert het ook voordelen op. Volgens de Harvard Medical School zijn lage temperaturen goed voor het bloedvatenstelsel; door de kou blijven de bloedvaten actief om de lichaamstemperatuur te regelen.