Een kerststal heeft in een gemeentehuis niets te zoeken, oordeelde een Franse rechter vorige week. Rechtse media spreken van een oorlog tegen christelijk erfgoed.
Hoe goedbedoeld ook, een stalletje is volgens de rechtbank van Nantes toch echt een religieus symbool. De burgemeester van het plaatsje Roche-Sur-Yon delft daarom het onderspit. Hij moet het tafereeltje afbreken.
De zaak tegen de gemeente werd aangespannen door de Nationale Federatie van het Vrije Denken, een secularistische organisatie. Die claimde dat het stalletje indruist tegen de strenge scheiding van kerk en staat. Overheden moeten in Frankrijk niet alleen voorkomen dat ze bepaalde religieuze groeperingen bevoordelen, ze moeten zich op religieus vlak helemaal onbetuigd laten.
Toch lijkt de strijd nog niet helemaal gestreden. Zo kregen secularistische groepen in de zuidelijke plaats Béziers het onlangs aan de stok met hun burgemeester. Die weigert om de lokale gemeentestal te ruimen. Over de kerststal van Melun (nabij Parijs) moet een rechter zich nog uitspreken.
Ondertussen zouden veel rechtse Fransen zich ergeren aan de onverdraagzaamheid die het stalverbod uitstraalt. "Waarom schaffen we kerst niet gewoon helemaal af?", mopperde dagblad Le Parisien zondag. Om haar betoog kracht bij te zetten consulteerde de krant 12 duizend lezers. Van hen zou maar liefst 86 procent pro-kerststal zijn.
In tijdschrift Le Nouvel Observateur spreekt socioloog Jean Baubérot van een glijdende schaal. De afgelopen jaren is het al gebruikt om boerka's en andere islamitische symbolen te verbieden, meent Baubérot. "Nu veroorzaakt dat anti-islamklimaat weer een hetze tegen andere religies."
Het Franse secularisme slaat door, moppert ook partijprominent van het rechtse UMP Nadine Morano afgelopen weekend in een interview. "Secularisme mag ons land, onze wortels en onze tradities niet kapotmaken." Senator en partijgenoot Bruno Retailleau deed een verklaring uit waarin hij het vonnis 'grotesk' noemt. Retailleau, verwijzend naar de ambtswoning van de president: "Straks gaan de Driekoningen-cakes op het Elysée nog in de ban."
Foto