In een ziekenhuis in Amersfoort is onlangs een bijna duizend jaar oude Chinese mummie met een CT-scan onderzocht.

De bewuste mummie was eerder dit jaar te zien in een tentoonstelling in het Drents Museum. Hij zit verborgen in een kostbaar reliekbeeld dat dateert uit de elfde of twaalfde eeuw.

Bekend is dat zich in het beeld het gemummificeerde lichaam van de boeddhistische meester Liuquan bevindt. Het is volgens het ziekenhuis de enige Chinees-boeddhistische mummie die in het Westen beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.

Aan het onderzoek werkte onder meer maag-darm-leverarts Reinoud Vermeijden mee. Onder toeziend oog van een specialist van het Rijksmuseum nam hij monsters van nog niet nader geïdentificeerd materiaal en hij onderzocht de borst- en buikholte. Het Meander Medisch Centrum:
“Daarbij deed hij een spectaculaire ontdekking: op de plaats waar ooit organen hadden gezeten, vond hij, tussen allerlei vergaan materiaal, papierresten die bedrukt waren met oude Chinese schrifttekens.”

Er werd ook een CT-scan gemaakt die laat zien hoe de mummie er vanbinnen uitziet en voor DNA-onderzoek zijn er monsters van enkele botten gemaakt. De onderzoeksresultaten zullen gepubliceerd worden in de monografie die over Meester Liuquan zal verschijnen.

Het reliekbeeld met de mummie is inmiddels naar Hongarije gebracht. Daar zal het tot mei 2015 worden tentoongesteld in het National Museum of Natural History in Boedapest.