Nederland telt ongeveer 750.000 mensen die vegetariër zijn. De website Duurzaaminsecteneten.nl wil weten of zij insecten als vlees beschouwen. De redactie roept vegetariërs op hun mening te geven.

"De definities van wat vegetarisme inhoudt kunnen nogal onderling verschillen," schrijft de site. "De meeste vegetariërs in Nederland eten geen vlees, vis en gevogelte, maar eten wel eieren en zuivel en zijn dus eigenlijk lacto-ovo-vegetariërs."
Totaalvegetariërs zijn er een stuk minder en vaak leven die ook nog eens veganistisch. Zij eten helemaal geen voedingsmiddelen die van dieren afkomstig zijn en zullen dus ook zeker geen insecten eten. De Belgische fabrikant Damhert wil binnenkort insectenvlees in Nederlandse supermarkten gaan verkopen. Supermarkt Jumbo doet dat sinds kort al in Haren en Groningen.

In september peilde de site VoedingNu.nl ook al of insecten goede vleesvervangers zijn. 70% van de sitebezoekers bleek het daar in die meting mee eens te zijn. Van de achtenveertig stemmers vond 70% dat de eiwitten in insecten een goede, duurzame vervanging voor vlees zijn. De rest vond dat vegetariërs geen dierlijke eiwitten eten dus ook geen insecten.
Voor de Vlaamse organisatie EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief), is een maaltijd vegetarisch als er geen producten worden gebruikt waarvoor dieren worden gedood, zoals vlees, vis en dierlijke producten als gelatine, niet-vegetarische kaas, enzovoort. Aangezien insecten dieren zijn, horen ze voor EVA niet thuis bij de vegetarische producten.

Er zijn volgens EVA wel vegetariërs die insecten lusten: "Iedereen maakt dat voor zichzelf uit, je hebt vegetariërs die heel strikt geen dieren eten, dus ook geen insecten. Maar je hebt ook vegetariërs die vanuit een milieu-oogpunt geen dieren eten, waardoor insecten voor hen misschien geen probleem vormen."
Inmiddels liggen er in diverse supermarkten in Nederland en België producten in de schappen waar eetbare insecten in verwerkt zitten. De Nederlandse Partij voor de Dieren stelt in het Europees Parlement dat burgers met insecten niet worden verkocht moeten worden als groenteburger of vleesvervanger. Het is misleidend voor consumenten.

De pootjesburgers, knapperige schnitzels en bugnuggets met gemalen buffalowormen liggen in Belgische supermarkten tussen de vegetarische producten. Zij worden gepresenteerd als vleesvervanger, klaagt Europarlementariër Anja Hazekamp.

"Insecten zijn geen groente. Dat de producten worden verkocht als vleesvervanger is ronduit onjuist. Benaming en etiket moeten duidelijk zijn", stelt Hazekamp in een verklaring.