De achtjarige Dylan Siegel heeft meer dan een miljoen dollar ingezameld voor zijn beste vriendje, die doodziek is. De Amerikaanse jongen schreef op zesjarige leeftijd een boek, dat nu al bijna 25.000 keer verkocht is.

Het was in 2012 toen Dylan hoorde dat zijn beste vriendje Jonah Pournazarian leed aan een zeer zeldzame en ongeneeslijke leverziekte. Hij besloot een boek te schrijven, met de titel ‘Chocolate Bar’, omdat een chocoladereep voor de kleuter gelijkstond aan ‘geweldig’. En hun vriendschap was –en is nog steeds- geweldig. "Ik wil mijn vriendje helpen. Dat is de grootste chocoladereep", zo staat het in de bestseller.

Hij verkocht het boek voor 20 dollar op school en had binnen enkele uren al een paar duizend dollar ingezameld. Amerikaanse media pikten het verhaal op en binnen de kortste tijd wilde iedereen een exemplaar hebben. Nu, zo’n twee jaar later, is het boek al in zestig landen verkocht en is er zelfs een Portugese vertaling voor de Braziliaanse markt, wel in hetzelfde kindergekrabbel uiteraard.

Het geld is zeer welkom, zegt onderzoeker David Weinstein van de Universiteit van Florida, die zoekt naar een medicijn. "Dat is nu geen droom meer, maar een reële mogelijkheid."
De leverziekte glycogenose type 1b is zeer zeldzaam. In de hele wereld gaat het om niet meer dan 500 kinderen die hieraan lijden. Voor de ouders van Jonah betekent het dat ze, totdat er een medicijn wordt gevonden, bij hun zoontje elke drie uur een infuus moeten inbrengen. Ook ’s nachts: "We hopen dat we nooit de wekker missen, want dan zou hij dood kunnen gaan", aldus moeder tegen de Amerikaanse zender ABC News. Foto