De moderne zakenvrouw hoeft geen mannenpak meer te dragen om respect af te dwingen. Zeven op de tien vrouwen gebruikt haar uiterlijk om aandacht te krijgen en geeft aan dat een diep decolleté handig is in de dagelijkse omgang op het werk. Dit blijkt uit een Nederlands onderzoek.
Enkele jaren geleden kleedden vrouwen zich zeer zakelijk met mannenpakken en weinig verhullende kleding. Binnen de ‘mannenwereld’ probeerden ze zich op die manier te handhaven. Doordat er steeds meer vrouwen gaan werken en op de carrièreladder belanden, voelen zakenvrouwen zich steeds minder ‘one of the guys’. Ze krijgt ook steeds minder te maken met discriminatie op grond van haar sekse.
Oudere mannen lijken nog wel problemen te hebben met de uitdagende outfits van hun vrouwelijke collega's. Jonge mannen zijn de laag uitgesneden shirts en bloesjes gewend, en vinden, zo blijkt uit het onderzoek, het daardoor geen struikelblok.
Steeds meer vrouwen bevinden zich in de top van het bedrijfsleven en zodra zij in een sexy outfit op het werk verschijnen, worden ze vaak door jongere werkneemsters gevolgd. Een andere verklaring die de onderzoekers geven voor de toename van diepe decolletés is het feit dat steeds meer vrouwen kampen met overgewicht: hun kleding is simpelweg te klein.