Vrouwen met een verminderd libido hoeven binnenkort niet jaloers meer te zijn op de pillen die mannen van dergelijke problemen kunnen verlossen, zo onthult de Sunday Times. Een nieuw medicament, dat momenteel volop wordt getest, zou namelijk rechtstreeks inwerken op de gebieden in de hersenen die bepalen hoeveel plezier we in bed beleven. De naam? Flibanserin.
Net als bij Viagra het geval was, lijkt ook de ontdekking van de vrouwelijke variant te berusten op toeval. Het Duitse farmaceutische bedrijf Boehringer, dat dit lucratieve wondermiddel ontwikkelt, was namelijk bezig met een nieuwe pil tegen depressies. Bij proeven daarmee bleek echter dat er een even onvoorzien als aangenaam neveneffect optrad: een oplaaiend libido.
Hoe dat precies komt, weten ook de vorsers bij Boehringer zelf ook niet precies. "We weten alleen dat 2 op elke 10 vrouwen die deelnemen aan onze proeven melding maakten van verhoogd seksueel verlangen", zegt onderzoeker Dr. Charles De Wet. "Wij wisten al lang dat seksuele problemen bij vrouwen niet alleen te maken hebben met de bloeddoorstroming, maar ook met stimulatie van de betrokken hersenen. En we hebben ontdekt dat flibanserin dat seksuele verlangen weer op een normaal peil brengt zonder dat we op enig negatief neveneffect zijn gestuit."
Gehoopt wordt dat, op basis van verdere proeven, tegen 2009 het groen licht zal komen van de Amerikaanse FDA, die beslist of nieuwe geneesmiddelen in dat land op de markt kunnen worden gebracht.