Een nieuwe studie suggereert dat vogels in de Amerikaanse staat Tennessee enkele grote tornado’s in april 2014 op tijd hoorden aankomen.

Vijf geelvleugelzangers die waren uitgerust met GPS-chip vertrokken uit het gebied vlak voordat de serie tornado’s uitbrak die het midwesten van de Verenigde Staten in de lente van dit jaar teisterde.

Aangezien de dieren net een lange migratie achter de rug hadden, lag hun plotselinge vertrek niet in de lijn der verwachting.

Mogelijk zijn de dieren doelbewust gevlucht voor de tornado’s, zo speculeren Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De wetenschappers hadden de geelvleugelzangers voorzien van GPS-chips om te testen of de dieren in staat waren om de apparaatjes te dragen tijdens hun vluchten.

“Het zijn zeer kleine zangvogels, ze wegen maar negen gram”, verklaart onderzoekster Henry Streby van de Universiteit van Californië in op BBC News.

Het ging om een proefproject voor een grotere studie naar migratiegedrag.

Maar de gegevens over de vijf individuen bleken veel interessanter dan van tevoren gedacht. De vogels vertrokken allemaal tijdelijk uit Tennessee, één tot twee dagen voordat een serie tornado’s in het gebied arriveerde.

De dieren ontsnapten aan het pad van de storm door 1.500 kilometer af te leggen en met een boog weer terug naar Tennessee te vliegen.

Het gedrag is extra opmerkelijk, omdat de dieren net vanuit Colombia naar de Verenigde Staten waren gemigreerd.

De wetenschappers vermoeden dat de vogels het geluid van de aanstormende tornado hebben gehoord en daarom vlak na hun jaarlijkse migratie weer vertrokken.

“We wisten dat vogels hun route kunnen aanpassen tijdens de migratie”, aldus Streby. “Maar nog nooit eerder is aangetoond dat ze weer opnieuw vertrekken uit hun broedgebied om aan slecht weer te ontsnappen.”

De wetenschapper vermoedt dat meer vogelsoorten zijn gevlucht voor de tornado’s.

“Het is onwaarschijnlijk dat deze soort als enige op de vlucht sloeg. Het leek alsof er tijdens de tornado minder vogels waren in Tennessee.”