Blackberry werkt samen met vliegtuigbouwer Boeing aan een telefoon met zelfvernietingsfunctie. Boeing werkt al langer aan dat toestel.

Het gaat om een Android-telefoon, meldt Reuters.

De zogenoemde Boeing Black is een smartphone die met een hoge mate van versleuteling voornamelijk is gericht op overheidsinstellingen en bedrijven die hun communicatie strikt geheim willen houden.

Alle telefoongesprekken die met de Black worden gevoerd zijn voorzien van end-to-end-encryptie. Daarbij kan een gesprek alleen worden beluisterd door zender en ontvanger, die elke keer een andere willekeurige codesleutel gebruiken.

Blackberry verzorgt de versleutelde zakelijke communicatie van het toestel, middels zijn BES 12-platform. “Dat is direct alles wat ik van ze bekend mag maken”, zei Blackberry-ceo John Chen over de samenwerking met Boeing.

De Boeing Black kan in geval van misbruik totaal worden gewist, een zelfvernietigingsfunctie. Ook kan het toestel met verschillende biometrische sensoren worden uitgerust, en als satelliettelefoon worden gebruikt.

De Black van Boeing moet niet worden verward met de Blackphone, een andere extra beveiligde Android-telefoon. Dat toestel van Silent Circle is meer op consumenten gericht, en zou via KPN begin 2015 op de Nederlandse markt komen.