Powned en de Daily Mail. Dat verklaart een hoop... waarom dit artikel zo slecht is.
@prokiller933: Je hebt het fout. Ze vragen niet of je metalen voorwerpen bij hebt voordat de scanner wordt aangezet (wel voordat je naar binnen gaat). In dit geval werd de scanner ook niet aangezet toen die zuurstoftank er staat.
Een mri-scanner kan namelijk NIET worden uitgezet. Hij staat altijd aan.Wat er gebeurd is, is dat een slecht voorbereide stagaire met die zuurstoftank de ruimte is binnengereden, en zodra je in dat magneetveld bent hou je 'm niet meer tegen.
De supermagneet werkt alleen dankzij enorme koeling met vloeibare helium en vloeibare lucht. Daarom is die machine zo groot, daar zitten die koude 'gassen' in druktanks.
Als een mri-scanner voor onderhoud wordt uitgezet, gebeurt dit in een proces van een aantal dagen, waarin langzaam maar zeker het helium wordt afgetapt en het apparaat op kamertemperatuur wordt gebracht.
Voor noodgevallen zoals deze is er een grote rode stopknop. Als je die indrukt wordt in één keer alle helium naar buiten gepompt door een slang in de muur. De supermagneet krijgt daardoor een enorme weerstand en wordt in één klap enorm heet, en is gelijk niet meer magnetisch.
Dit zorgt er vaak voor dat de magneet beschadigd raakt, en hem repareren kost tien tot honderdduizenden euro's. Dus die knop moet je echt alleen maar in noodgevallen gebruiken.Nou bleek volgens het originele artikel dat daar in India een keer een patiënt 'per ongeluk' op die noodknop drukte. Toen heeft de reparateur maar besloten om bij alle scanners die ze aan Indiase ziekenhuizen hadden geleverd het kabeltje van de noodknop door te knippen, zodat dat niet meer kon gebeuren.
En daardoor zaten deze mannen 4 uur vast tussen de scanner en die zuurstoftank, waarvan één van hen o.a. een gebroken rib overhield.
Laatste edit 31-12-2014 16:43