Een jaar op aarde duurt 365 dagen, misschien precies genoeg om het gevoel te hebben dat er een nieuwe periode aanbreekt, om plannen te maken, om het afgelopen jaar te evalueren. De BBC heeft in een reportage uiteengezet wanneer het Nieuwjaar is op andere planeten.
Hoelang een jaar op een hemellichaam duurt, hangt af van de massa van de planeet en van de afstand die een planeet moet afleggen om zijn baan om de zon te maken. Mercurius bijvoorbeeld staat het dichtst bij de zon. Nieuwjaar zou daar al na 88 dagen gevierd kunnen worden. Raar genoeg duurt een jaar op Mercurius minder lang dan een dag – een dag is er namelijk 176 aardse dagen. Wie op Neptunus zou wonen, de laatste planeet sinds Pluto gedegradeerd is tot dwergplaneet, zou amper Oud en Nieuw kunnen vieren omdat Neptunus 165 jaar doet over een baantje rond de zon.
Een baan rond de zon is niet perfect rond. Er is een specifiek moment aan te wijzen waarop de planeet het dichtst bij de zon komt. Dat moment, het perihelium, wordt aangeduid als ‘Nieuwjaar’. Strikt genomen komt ons Nieuwjaar op 4 januari, maar we houden ons aan de kalender.
Buiten ons zonnestelsel is het GU Piscium b die het langste (geschatte) jaar heeft, wat 163.000 aardejaren duurt. Het kortste jaar komt op naam van planeet PSR 1719-14b, die in nog geen 2 uur zijn ronde heeft gedaan.
Over 5 miljard jaar wordt alles misschien anders. De zon zwelt dan waarschijnlijk op tot een rode reuzenster die de aarde kan opslokken. Dan houdt het allemaal op. Andere wetenschappers voorspellen echter dat de aarde toch zal kunnen ontsnappen en voorbij Mars terecht zal komen. In dat geval duurt een jaar daarna ongeveer 730 dagen.