Op de valreep van het jaar is in Turkije mogelijk de grootste archeologische vondst van 2014 gedaan. In de Turkse provincie Nevşehir is een reusachtige ondergrondse stad blootgelegd.

De stad werd ontdekt tijdens een stedelijk transformatieproject. Toen de graafwerkzaamheden begonnen stuitten werklieden op ondergrondse bouwwerken. De werkzaamheden zijn stilgelegd en het gebied is omgedoopt tot archeologische vindplaats.

Er zijn onder meer tunnels gevonden van in totaal zeven kilometer lang. De stad is ongeveer 5000 jaar oud en bevindt zich rond het fort van Nevşehir. In de ondergrondse stad zijn vluchtgangen en verborgen kerken ontdekt.
Het bouwproject heeft de Turkse overheid ruim 31 miljoen euro gekost, maar wordt niet als mislukt beschouwd omdat het mogelijk gaat om de grootste ondergrondse stad ter wereld.

“De ondergrondse stad is gevonden in een gebied van 45 hectare van de in totaal 75 hectare die het stedelijke transformatieproject omvat,” zei burgemeester van de stad Nevşehir Hasan Ünver. “We zijn in 2012 begonnen met het project. We hebben 44 historische objecten gevonden. De ondergrondse stad is ontdekt toen we begonnen met het vernietigen van oude gebouwen. Het gebied is op de nationale erfgoedlijst geplaatst.”

In Nevşehir zijn meerdere ondergrondse steden gevonden, maar de pas ontdekte ondergrondse stad is veruit de grootste.
Filmpje