De vermiste Nederlander die motorrijder Bastiaan Nijen Twilhaar in Buenos Aires heeft ontmoet, blijkt zijn verhaal grotendeels te hebben verzonnen. 

De man kwam kwam maandagochtend breed in het nieuws omdat hij al twaalf jaar vermist zou zijn. De aan alcohol verslaafde Nederlander werd naar eigen zeggen al meerdere jaren gezocht via het programma Tros Vermist.

Motorcoureur Bastiaan is momenteel in de Argentijnse hoofdstad vanwege zijn deelname aan Dakar 2015. Hij stuitte op het vreemde verhaal tijdens een wandeling; hij droeg toen zijn Nederlandse teamshirt. Bastiaan werd plotseling aangesproken door een zwerver die hem herkende – en wel erg goed Nederlands sprak. Hij was erg geïnteresseerd in Dakar en wilde alles over ons weten, aldus de motorcoureur uit Vriezenveen.

Na een kort gesprek met zijn idool vertelt de naar alcohol ruikende zwerver, die Fabian van Acken blijkt te heten, dat hij zelf ook een bekend persoon is, via het programma Tros Vermist. Van Acken vroeg de coureur om aan zijn zus in Nederland te vertellen dat hij nog leeft. Dat hebben we gedaan, aldus de motorrijder.

Maar volgens Tros Vermist steekt de vork anders in de steel. Van Acken zou volgens de redactie tot treurens toe op deze manier via Nederlanders contact zoeken met het thuisfront. Hij is allang niet meer vermist. Wij hebben hem gevonden en maandenlang met hem gepraat. We hebben hem destijds geprobeerd over te halen om naar Nederland te komen en er waren al tickets geregeld. Zijn familie deed hetzelfde, maar het is gewoon niet gelukt.

De man heeft volgens de redactie van het programma psychische problemen en is daarnaast alcohol verslaafd. Hij heeft een belastingschuld in Nederland en zou direct worden opgepakt als hij voet zet op Nederlandse bodem.

Tros Vermist krijgt bijna dagelijks telefoontjes van Nederlanders die melden dat ze in Argentinië een twaalf jaar lang vermiste landgenoot hebben ontmoet. Hij pakt iedere Nederlander en smeekt om geld. Dat gebruikt hij voor alcohol. Het is een drama met deze man, aldus de Tros.