Recent onderzoek laat zien dat zebravinken onduidelijker en zachter gaan zingen na het nuttigen van alcohol. Hiervoor is een kleine hoeveelheid van zo’n 0,26 milliliter alcohol al voldoende. Deze dosis is hoog genoeg om de spraak te doen veranderen, maar verder gen gedragsveranderingen te doen optreden. De bevindingen kunnen bijdragen aan onderzoek naar de effecten van drankgebruik op de menselijke spraak.
Bij de studie kregen zebravinken bakjes met alcohol voorgeschoteld. Het was de vraag of de zebravinken dit zouden drinken, gezien het feit dat dieren normaal niet van alcohol houden. De zebravinken schenen daar echter geen last van te hebben.
Na het nuttigen van de alcohol werd hun spraak opgenomen en vergeleken met die van hun eigen soort die geen alcohol hadden gedronken. Opvallend was dat de liedjes zachter werden gezongen, maar de ook onduidelijker werden. Buiten dat werd er ook nog gevonden dat niet alle tekst van het lied even erg werd aangetast. Dit had te maken met de verschillende akoestische structuren waaruit de liederen van de zebravinken bestaan.
Jarenlang worden zebravinken gebruikt voor onderzoeken naar spraak. De manier waarop deze vogels leren zingen, lijkt namelijk erg veel op de manier waarop mensen leren praten. Het is alleen gemakkelijker en goedkoper om deze vogel te bestuderen, dan mensen te bestuderen op spraakeigenschappen. Nu er een idee is welk effect alcohol op het brein heeft, kan dit ook bij mensen verder worden onderzocht.