Je huisadres, je bankrekening en of je tijdens je vlucht halal eet. Het zijn maar een paar van de 42 data van vliegtuigpassagiers die de Europese Commissie voor vijf jaar wil opslaan in de strijd tegen terrorisme. De Britse krant The Guardian onthulde vanochtend deze plannen die volgens de Britse krant vandaag gepresenteerd gaan worden.

Volgens Bibi van Ginkel, terreurexpert bij Clingendael, ligt het plan al twee jaar op de plank. Eerder werd het idee geblokkeerd door het Europees Parlement en ook het Europese Hof heeft er een uitspraak over gedaan.

Van Ginkel: "Het Hof zegt dat het zomaar vergaren van al die informatie, zonder dat er regelingen zijn getroffen om de privacy van burgers te beschermen, een schending is van de privacy."
"Dit plan lijkt op een aantal van die bezwaren tegemoet te willen komen, maar verdedigers van dit soort burgerrechten zijn zeer sceptisch over de plannen."

Probleem is, zegt Van Ginkel, dat niet duidelijk is op welke manier het verzamelen van gegevens bijdraagt aan het bestrijden van terrorisme. "We zijn almaar bezig met die gegevens, maar het zoeken naar een speld in een hooiberg wordt zo alleen maar gecompliceerder. Het is veel belangrijker om te zorgen dat je analysecapaciteit toeneemt en dat je veel meer ogen en oren in de straten hebt om te zien waar mensen ineens gaan radicaliseren."