Goed nieuws voor fanatieke bierdrinkers. Wetenschappers melden in het wetenschappelijke journaal Journal of Agricultural and Food Chemistry dat een ingrediënt in bier hersencellen beschermt tegen beschadigingen en mogelijk de ontwikkeling van Alzheimer en Parkinson vertraagt.
Jianguo Fang en haar collega’s hebben een bestandsdeel in hop gevonden, dat een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Het gaat om xanthohumol. Xanthohumol proef je niet, maar is op zichzelf wel erg interessant. Al decennia onderzoeken wetenschappers dit extract. Zo is uit eerder onderzoek gebleken dat xanthohumol het lichaam beschermt tegen tumorcellen. Al is de hoeveelheid xanthohumol in bier – 0,01 tot zo’n 0,20 mg per liter – te laag om bescherming te bieden tegen kanker.
Aangezien xanthohumol in hop zit, is bier met een hoog percentage hop het ‘gezondst’. Aan de Engelse bitters en de meeste Belgische speciaalbieren is veel meer hop toegevoegd dan aan lagerbieren of pilsener. Voorbeelden van hoppige bieren zijn Brand UP, Amstel 1870, Jopen Hoppen, Christoffel Bier, XX Bitter, Cristal Alken en Hopus.
Maar nu is er opnieuw een voordeel gevonden. Xanthohumol activeert zogenoemde Nrf2-enzymen. Dit eiwit beschermt cellen in de hersenen tegen oxidatieve stress en tegen neurotoxiciteit. Dit is handig, want de voorraad zenuwcellen is niet onuitputtelijk en deze cellen moeten dus beschermd worden. Daarnaast vermoeden wetenschappers dat stress op celniveau ziekten als Alzheimer of Parkinson kan veroorzaken.
Dit is overigens geen vrijschrift om voortaan dronken door het leven te gaan. Overmatig alcoholgebruik vergroot de kans op oxidatieve stress, waardoor de gunstige effecten van xanthohumol bijna direct weer worden opgeheven. Om vrije radicalen in je lichaam tegen te gaan, kun je ook producten eten met veel vitamine E en C, zoals blauwe bessen, frambozen, aardbeien, broccoli, knoflook, tomaten en citrusvruchten. Of drink een kopje groene thee.