Voor mannen is er porno, voor vrouwen is er Fifty Shades of Grey. Sinds 2007 is het aantal sexblessures verdubbeld in Amerika, maar sinds de populaire boekenreeks uitkwam in 2012 is het aantal flink gestegen, aldus Washington Post. Dat blijkt uit cijfers van de Consumer Product Safety Commission (CPSC), die sinds 1991 hier research naar doet.

De grootste groei is te zien sinds 2012. De blessures die gerelateerd zijn met ‘massageaparatuur en vibrator’ lag in 2007 ongeveer op 1.200, maar steeg in 2012 tot boven 2.500. Hierbij moet gedacht worden aan het volledige arsenaal aan seksspeeltjes. Het overgrote deel levert niet al te grote blessures (70 procent), maar een kwart heeft voor een bezoek naar het ziekenhuis gezorgd. Gelukkig heeft het nog geen doden opgeleverd en is de brandweer er nog niet aan te pas gekomen.

Hoewel de populaire boekenreeks vooral populair is bij vrouwen, is het aantal blessures bij mannen nog steeds een stuk hoger: 58 procent om 42 procent bij vrouwen. Gemiddeld is de man 44 jaar, terwijl die vrouwen het gemiddeld op veel jongere leeftijd fout doen: 30 jaar. Opvallend is dat de oudste persoon met een seksblessure man 85 jaar is.

Het is niet bewezen dat de boek ook de aanleiding is voor het hogere aantal seksblessures, maar het is wel aannemelijk. IBIS World heeft onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat de seksspeeltjesindustrie in 2013 met 7,5 procent gegroeid is.

Gisteren ging de film gebaseerd op de boekenreeks in premičre; de ziekenhuisopnames voor dildo’s op plekken waar ze niet horen zal waarschijnlijk weer een stijging krijgen.