Alfred Date is 109 jaar oud. Onlangs kwam hij in het nieuws met een wel heel speciale hobby: hij breit truitjes voor opgevangen pinguns. Date begon zijn noeste arbeid in 2013, nadat twee verpleegsters in zijn bejaardenhuis hem hadden gewezen op een verzoek van Victoria's Phillip Island Penguin Foundation.

Een olieramp in dat jaar bedreigde het voortbestaan van een unieke pingun soort, die alleen voorkomt in Zuid-Australi en Nieuw Zeeland en bekend staat als 'Little penguins'. Door de olie plakken hun veren aan elkaar, waardoor ze in het water onderkoeld kunne raken. Met de truien zijn ze daartegen beschermd en kunnen ze gewoon jagen.

Date is in de jaren 30 van de twintigste eeuw begonnen met breien met een rompertje voor zijn neefje. Gevraagd naar waarom hij nu voor de pinguns is gaan breien zei Date simpelweg dat hij geen 'nee' kan zeggen als iemand hem om een gunst vraagt. De Victoria's Phillip Island Penguin Foundation laat ondertussen weten inmiddels over meer dan voldoende truitjes te beschikken.
Foto