Een gezin in Frankrijk is maandagnacht ternauwernood ontsnapt aan de dood. Vader, moeder en hun drie kinderen (10, 11 en 14) zijn gered door hun kat.

Ze lagen te slapen in hun woning in Rulx, in het noorden van Frankrijk, toen er koolmonoxide vrijkwam. Dat kwam door een defect aan de gaskachel.

Even voor 01.00 uur liep de kat al mauwend en grommend naar de eerste verdieping. Daar begon hij over te geven. De 37-jarige moeder werd wakker van de geluiden die het dier maakte. Ze ging naar beneden, werd meteen misselijk en merkte dat de gaskachel in de hoek een raar geluid maakte.

De vrouw was zich direct bewust van het gevaar en maakte haar man en drie kinderen wakker. Na het verlaten van het huis belden ze de hulpdiensten die met groot materieel uitrukten. Uit metingen bleek dat de concentratie koolmonoxide in de woning levensgevaarlijk was.

De gezinsleden werden naar het ziekenhuis gebracht, maar mochten vanochtend alweer weg. Ook de kat heeft niets overgehouden aan de koolmonoxidevergiftiging.

Als de kat het gezin niet wakker had gemaakt, had zich in de woning in Rulx vrijwel zeker een drama voltrokken. Koolmonoxide wordt ook wel een 'sluipmoordenaar' genoemd, omdat het kleur- en geurloos is.