Jaarlijks worden in Nederland meer dan 100.000 muskusratten gevangen. Maar het vlees van dit dier, ook wel waterkonijn genoemd, mag niet worden verkocht. Zonde, zegt lijsttrekker Henk Lammers van CDA Waterschap Reest en Wieden.

Muskusratten worden in opdracht van de waterschappen gevangen omdat ze dijken kapot knagen. De dode muskusratten worden nu vernietigd en daar moet volgens het CDA een einde aan komen.

"Het is eeuwig zonde dat we al dat vlees verspelen", zegt Lammers in De Telegraaf. Hij wil dat de muskusrat gewoon op de menukaart komt. Restauranthouders zien dat wel zitten. In België kun je muskusrat in sommige restaurants gewoon bestellen, onder de naam waterkonijn. Het wordt daar als een delicatesse beschouwd.

Martin Kruithof, chef van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn, zou de muskusrat dolgraag willen serveren: "Wij werken volop met streekproducten, dus daar zou de muskusrat perfect bij passen. Geef ons groen licht en we gaan ermee aan de slag."

Nu is het verkopen van muskusratvlees nog verboden. In de Flora- en Faunawet staat dat bejaagde dieren die schadelijk zijn voor de omgeving niet gegeten mogen worden.