Steeds meer kinderen raken ondervoed, omdat hun vaak hoogopgeleide welgestelde ouders te gezond willen eten. Daarvoor waarschuwt het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Een dieet van groente, fruit, noten en zaden is te weinig voor een kind in de groei.

Arts Sandra Schrama kreeg in 2,5 week tijd zeven patiënten binnen met klachten door ondervoeding. Aan de huidige gezondheidsrage kleven risico’s, zegt ze tegen het AD. ‘Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu: melk, brood, boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten. Te weinig voor een kind, dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport.’

Volgens Schrama hebben pseudo-wetenschappelijke dieetboeken als De Voedselzandloper mede gezorgd voor de gezondheidshype. ’Het speelt vooral bij hoger opgeleiden.’ De Voedselzandloper van arts Kris Verburgh wordt overigens verguisd door de voedingswetenschap. Voormalig werkgever Universiteit Antwerpen heeft zich nadrukkelijk van het boek, dat brood als ongezond bestempelt, gedistantieerd.

Ouders hebben ‘de beste bedoelingen’, vervolgt Schrama, en kennen de gevaren niet. ‘Ik zie soms meisjes van 17, die niet meer ongesteld worden. Ze zijn enorm bezorgd of ze straks kinderen kunnen krijgen.’ Daarbij kan een kind, dat te weinig eet, ‘niet meer helder denken’. ‘Zo’n jongere is lusteloos en depressief, kan zich niet goed concentreren op school.’

Het is een enorme opgave om de kinderen weer ‘normaal’ te laten eten. ‘Ze vinden dat vaak heel eng. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor e-nummers, terwijl met de meeste niks mis is. Of ze zijn bang om dik te worden.’

Gelukkig lijkt er de laatste tijd een tegenbeweging op gang te komen. Schrama: ‘Ook Linda de Mol is klaar met dure superfoods. Een patatje op zijn tijd moet kunnen, zegt ze in het laatste nummer van haar tijdschrift. Dat vinden wij ook.’ Wel bijzonder dat we dat van Linda de Mol moeten leren.