Gekte: kinderen ondervoed omdat ze alleen maar superfoods krijgen
Steeds meer kinderen raken ondervoed, omdat hun vaak hoogopgeleide welgestelde ouders te gezond willen eten. Daarvoor waarschuwt het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Een dieet van groente, fruit, noten en zaden is te weinig voor een kind in de groei.
Arts Sandra Schrama kreeg in 2,5 week tijd zeven patiënten binnen met klachten door ondervoeding. Aan de huidige gezondheidsrage kleven risico’s, zegt ze tegen het AD. ‘Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu: melk, brood, boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten. Te weinig voor een kind, dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport.’
Volgens Schrama hebben pseudo-wetenschappelijke dieetboeken als De Voedselzandloper mede gezorgd voor de gezondheidshype. ’Het speelt vooral bij hoger opgeleiden.’ De Voedselzandloper van arts Kris Verburgh wordt overigens verguisd door de voedingswetenschap. Voormalig werkgever Universiteit Antwerpen heeft zich nadrukkelijk van het boek, dat brood als ongezond bestempelt, gedistantieerd.
Ouders hebben ‘de beste bedoelingen’, vervolgt Schrama, en kennen de gevaren niet. ‘Ik zie soms meisjes van 17, die niet meer ongesteld worden. Ze zijn enorm bezorgd of ze straks kinderen kunnen krijgen.’ Daarbij kan een kind, dat te weinig eet, ‘niet meer helder denken’. ‘Zo’n jongere is lusteloos en depressief, kan zich niet goed concentreren op school.’
Het is een enorme opgave om de kinderen weer ‘normaal’ te laten eten. ‘Ze vinden dat vaak heel eng. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor e-nummers, terwijl met de meeste niks mis is. Of ze zijn bang om dik te worden.’
Gelukkig lijkt er de laatste tijd een tegenbeweging op gang te komen. Schrama: ‘Ook Linda de Mol is klaar met dure superfoods. Een patatje op zijn tijd moet kunnen, zegt ze in het laatste nummer van haar tijdschrift. Dat vinden wij ook.’ Wel bijzonder dat we dat van Linda de Mol moeten leren.
Gerelateerde artikelen
Altijd al grote onzin gevonden van dat zogenaamde gezonde voer en nog dommer dat mensen die ideeën blind volgen...
Eet gewoon wat je lekker vindt en wat je gezondheid niet dusdanig schaadt (dan bedoel ik dat je niet iets moet vreten waar je allergisch voor bent ofzo), dan komt het wel goed.
Je kon erop wachten hè. Al die mensen die doorgeslagen zijn met hun "gezonde" en "diervriendelijke" eetpatronen.
Doe gewoon normaal dan is er niets aan de hand.
Eet voldoende afwisselend en er is niets aan de hand. Dat je als ouder let op die E nummers is niet verkeerd. Maar als kinderen daar bang van worden is er toch iets doorgeschoten volgens mij. Aan de andere kant mogen veel van die E nummers afgeschaft worden in het eten. We weten niet meer hoe een kip eigenlijk smaakt zonder al die toevoegingen.
Mijn moeder zei vroeger: Als je van alles wat eet, dan krijg je vanzelf genoeg binnen.
Afwisseling en matigheid. Daarmee red je het het langst
Dus
geen low carb / low fat / low anything dieten
Gewoon van alles wat
Maar niet te veel. Genoeg is genoeg.
@EruYagami: Dat is ook kort door de bocht. Je mag best een beetje opletten op wat je eet, maar het doorschieten is inderdaad ook absoluut fout.
Superfood..,...Wat is er mis met aardappelen, groente en een matige portie vlees?
Dat vind ik nu superfood.
@Mamsie: dat zijn dus de ingredienten voor kapsalon niets mis mee smaakt heerlijk.
@Madarian: Vooral E101 (vitamine B2), E300 (vitamine C), E307 (vitamine E) en E375 (vitamine B3) zouden volledig afgeschaft moeten worden, niet?
helaas raar, waar, en komt alle 20-30 jaar in een nieuwe vorm weer terug dankzij voorbeeldige bewust levende ouders
-ergens rond mijn geboorte (1961) was de snel groeiende tienerzoon van een kennis van mijn ouders ondervoed omdat zijn moeder dacht dat het 'niet netjes' was dat hij zo veel at....
zij redeneerde dat
'vreters niet worden geboren, maar gemaakt' -toen ik een jaar of 20 was, las ik dat mensen die vegetarisch, macrobiotisch en hoe dat toen allemaal heette, daarmee ophielden, omdat die levensmiddelen toendertijd zo duur waren dat ze er steeds minder van kochten en aten, en de huisarts ze erop wees dat hun kinderen ondervoed waren
-nu dit weer
mensen leren verdomd weinig van de geschiedenis
als ze ondervoed zijn,
betekent dat gewoon dat ze te weinig krijgen
dat heeft niet zozeer met 'superfoods' te maken - whatever that may be
maar met het feit dat mensen met hun verstand eten, en geen natuurlijke impulsen meer kunnen horen/voelen
@Emmo: Low carb is een prima dieet als je zorgt dat je je koolhydraten op de juiste manier vervangt
@Kooldioxide: Vergeet E621 niet. Kreng.
@Mikke: Alle diëten zijn prima.
Vooropgesteld dat je alle nodige voedingstoffen binnenkrijgt.
En dat is nu juist het probleem met veel diëten. Ze zijn te eenzijdig.
@Emmo: Je hebt 't mis kerel.. Weet je waarom er zo ontzettend veel verschillende diëten zijn? Omdat ze geen van allen werken! Ja, op korte termijn verlies je wel wat, maar dat zit er zó weer aan. Het enige dat écht werkt is je eetpatroon aanpassen!
SamuiAxe: ik heb ook wel gehoord dat vaker kleine hoeveelheden eten ook beter werkt voor je metabolisme. Je ingewanden schijnen dan aan het werk te blijven, wat zorgt voor een constante verbranding van voedingstoffen.
Bij mij werkt het redelijk op die manier, al zal ik denk ik nooit minder dan 90 kilo wegen.Met mijn lengte van 1.80 is dat wel okay denk ik.
@Ronnymij: Ik eet al jaren zo, voornamelijk i.v.m. mijn diabetes. Ik blijf dan ook al jaren op hetzelfde gewicht, zo'n 100 kilo. Dat lijkt veel maar ik ben bijna 1.85m en zwaar gebouwd. al zeg ik 't zelf. Zelfs toen ik zelf nog volop trainde woog ik niet minder dan 95 kilo..
Quote
SamuiAxe:
@Emmo: Je hebt 't mis kerel..
Ik doelde niet op de effectiviteit. Ik doelde op het onderhouden van de gezondheid. Als ik goed begrepen heb was dat het waar dit artikel over ging.
Dus: om gezond te blijven zijn alle diëten effectief, vooropgesteld dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt (en niet teveel).
(Hoor je de knipoog?
)
SamuiAxe: ja dat geldt ook voor mij denk ik. Ik kreeg vaak te horen dat ik zware botten heb. Lijkt me een fabeltje, al zullen niet alle botten hetzelfde gewicht hebben uiteraard.
Door de jarenlange trainingen zijn ze wel compakter geworden dus dat zou wel iets kunnen meespelen in het soortelijk gewicht.
Daarnaast ben ik dol op lekkere dingen, en die ga ik echt niet laten staan vanwege een paar kilootjes meer of minder.
Ik ga aan t werk dus ik spreek je later weer vriend
Ik doe aan het DIE EET , met de klemtoon op DIE
Quote
@Emmo:
Dus: om gezond te blijven zijn alle diëten effectief, vooropgesteld dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt (en niet teveel).
Dat is toch juist het probleem volgens dit artikel. De meeste diëten zorgen dat je NIET de juiste en voldoende voedingstoffen binnen krijgt.
Ze zorgen bijna allemaal dat je een belangrijk ingrediënt weglaat uit je voedingspatroon en daardoor val je eerst snel af en lijkt het te werken, maar daarna went je lichaam daaraan en heeft het geen effect meer.
Zelf heb ik jaren gelden sla uit mijn eten geschrapt. Eerst viel ik echt kilo's af, maar nu blijf ik stabiel
@Emmo:
Quote:
'..Dus: om gezond te blijven zijn alle diëten effectief, vooropgesteld dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt (en niet teveel)...
Er zijn vele z.g. honger-diëten die er weliswaar voor zorgen dat je afvalt, maar die tevens ongezond zijn omdat je gewoonweg te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt!
Als je dan meer van bepaalde ingrediënten gaat eten om toch nog gezond te eten dan kun je niet meer over een dieet spreken, je vult het immers aan en het is ineens geen dieet meer
Dus nee, niet álle diëten zijn gezond, dan wel effectief
Quote:
..(Hoor je de knipoog? ) ..
Luid en duidelijk!
Laatste edit 25-02-2015 10:10
Quote
@Ronnymij:
Ik doe aan het DIE EET , met de klemtoon op DIE
haha
SamuiAxe:
.. diëten zijn niet altijd om af te vallen.. sommige bv. zijn om aan te komen.
en OT 'superfoods' eten is niet bedoeld als dieet
@allone: Van de honderden verschillende diëten die er zijn, zijn er misschien een stuk of vijf bedoeld om aan te komen. Verreweg de meeste diëten zijn bedoeld om af te vallen..
Bovendien:
'..Volgens Schrama hebben pseudo-wetenschappelijke dieetboeken als De Voedselzandloper mede gezorgd voor de gezondheidshype..'Ik denk dat het volgen van de 'voedingsleer' van Superfoods wel degelijk als een dieet aangemerkt kan worden. Ergo, wij zijn gewoon OnTopic
Laatste edit 25-02-2015 10:56
SamuiAxe: het gaat niet om het wel of niet OT zijn, het gaat er om dat mensen die geen vlees eten, of geen vlees en zuivelproducten eten, niet op dieet zijn.
deze mensen waren niet 'op dieet' maar aten te weinig - en misschien extreem eenzijdig, alhoewel we niet precies weten wat ze aten, dus da's moeilijk te beoordelen
SamuiAxe:
@allone:
Het lijkt alsof jullie twee de verschillende betekenissen van 'dieet' door elkaar halen.
De eerste betekenis is het dagelijks gebruik, van mensen die proberen af te vallen (of vaak, meedoen voor de grap omdat het 'sociaal' is).
De andere is de meer officiële, medische betekenis, waarin het niets meer of minder betekent dan een regel waar je je aan houdt bij het eten. Zo is er het 'zoutarm' dieet dat dokters voorschrijven aan mensen met een hoge bloeddruk. Of het halal dieet waar moslims aan doen.
Of mijn dieet, met de regel "goedkoop en lekker".
@allone: De kids kregen zover ik het artikel begreep v.n.l. groenten, fruit, noten en zaden...
Quote:
'Een dieet van groente, fruit, noten en zaden is te weinig voor een kind in de groei.'
Wederom volgens het artikel is, (lijkt?), dit toch zeer sterk op wat men een dieet placht te noemen. Maar ik denk dat het inderdaad niet zozeer om te weinig, maar om te ongevarieerd en te eenzijdig eten gaat.
@Kooldioxide: Mijn lieve vriendin Allone en ik hebben inderdaad vaak de neiging elkaars woorden niet helemaal te begrijpen
Als we dan uiteindelijk uitgediscussieerd zijn blijkt meestentijds dat we éigenlijk allebei hetzelfde bedoelen
Laatste edit 25-02-2015 11:50
SamuiAxe: er zijn tijden dat ik geen zuivelprodukten eet, maw dan eet ik ook groenten, fruit, noten en zaden (als je granen ook daartoe rekent) .. maar dan ben ik niet op dieet
@Kooldioxide: da's precies wat ik bedoelde
deze mensen hadden geen dieet om medische redenen, en daarom zou ik het geen dieet noemen.
hindoe's eten vegetarisch, eskimo's eten alleen vlees, maar dat is om culturele redenen / vanwege de plaats waar ze wonen... geen 'dieet'
@allone:
'Een dieet is een samenstelling van voedingsmiddelen. Deze kan aangepast zijn om bepaald doel te bereiken. Vaak wordt een dieet aangepast om de energiewaarde van de maaltijd te verlagen, of juist te verhogen.
Daarnaast kan een dieet ook gericht zijn op het weren van bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan zijn uit medische, ideologische dan wel religieuze redenen. Het samenstellen van een dieet dat afgestemd is een individu is het beroep van een diëtist. -Bron-Dus als iemand, al dan niet tijdelijk, bewust bepaalde voedingsstoffen mijdt dan ben deze persoon wel degelijk bezig met het volgen van een dieet... Zo je hierboven kunt lezen is het absoluut niet noodzakelijk dat een dieet een medische grondslag dient te hebben.
Inuit hebben zo ongeveer het gezondste dieet ter wereld! 95% van hun eten bestaat uit (vette) vis, aangevuld met zeewier en bessen e.d. (seizoensgebonden). Door dit dieet komen ziektes als kanker en hartaandoeningen bijna niet voor bij de Inuit!
Laatste edit 25-02-2015 12:19 Laatste edit 25-02-2015 12:24
SamuiAxe: de Inuit eten geen dieet, dat is hun natuurlijke voeding.
en ik eet ook geen dieet, ik eet vegetarisch
en als een dieet een 'Een dieet is een samenstelling van voedingsmiddelen', dan is ieder mens en dier op dieet
@allone:
'..en als een dieet een 'Een dieet is een samenstelling van voedingsmiddelen', dan is ieder mens en dier op dieet ..'Klopt! iedereen is éigenlijk op dieet
@Emmo: Ik eet low-carb onder begeleiding van een diëtist en zij let erop dat ik voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijg. Ik eet mijn hele leven al te weinig zuivel en ik moet nu dus elke avond een kom yoghurt met banaan eten.
Ik ben inmiddels bijna 15 kilo afgevallen en als ik straks mijn streefgewicht bereikt heb, begeleidt mijn diëtist mij in het teruggaan naar een normaal, gezond eetpatroon. Dat wordt nu eigenlijk al ingezet, ze probeert me te stimuleren om wat meer koolhydraten te eten maar ik ben er nog een beetje huiverig voor.
Veel mensen die low-carb gaan gooien hun koolhydraten superlaag, tussen de 20 en de 50 gram per dag of nog minder, terwijl je met 70-80 gram per dag ook afvalt en het een stuk beter volhoudt. En het is gezonder.
Ik denk sowieso dat je dit soort diëten niet op eigen houtje moet doen maar onder begeleiding van een diëtist!
Mikke: hm, ik krijg het idee dat je mijn knipoog naar SamuiAxe: niet gezien cq begrepen hebt.
"om gezond te blijven zijn alle diëten effectief, vooropgesteld dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt (en niet teveel)."
Wat ik wil zeggen dat je, hoe je het ook noemen wilt, voldoende bouw- en voedingstoffen moet binnenkrijgen, en ook niet teveel.
Denkelijk heb jij om de één of andere reden een eenzijdig voedingspatroon ontwikkeld, en wordt dat met behulp van een diëtist recht gebreid.
Dat houdt dus niet in dat iedereen aan de low carb of wat anders moet gaan. Iedereen heeft weer andere gewoontes. En als iemand dat anders wil kan misschien een diëtist daarbij van dienst zijn.
Bottom line is IMHO: zorg dat je hoe dan ook voldoende, maar niet teveel, binnenkrijgt.
Mikke: Je hebt niet per se zuivel nodig. Je hebt de bouwstoffen nodig die in zuivel zitten. Calcium kun je ook uit bijvoorbeeld appels halen. Vitamine A uit rode bietjes, worteltjes of andere min of meer rood gekleurde groenten. Dat is dan wel in de vorm van caroteen (provitamine A) maar dat wordt in het lichaam omgezet in vit. A.
Vitamine D maak je zelf aan als je maar genoeg buiten bent en dan ook wat huid aan de zon blootstelt. Je kunt ook af en toe wat lever eten. Dat zit boordevol vit. D.
Eiwitten kun je ook uit peulvruchten, noten, vis of vlees halen.
Essentiële vetten zijn ook op andere wijze goed te verkrijgen.
Ongeveer een derde van de wereldbevolking is allergisch voor heeft een voedselintolerantie voor koemelk. Zo nuttig is het dus niet.
En al helemaal niet nodig.
Melk, de witte motor is verzonnen door het productschap zuivel. Die organisatie is gebaat bij een hoge afzet van melkproducten.
Laatste edit 25-02-2015 22:10
@Emmo: Ik neem veel dingen nogal letterlijk dus zal 'm inderdaad gemist hebben
De low-carb was voor mij buiten een dieet om af te vallen ook een beetje een noodgreep, mijn stofwisseling was vreselijk slecht. De low-carb is in zekere zin een reset, sinds deze maand zie ik verbetering in mijn stofwisseling. Ik krijg op mijn manier voldoende binnen want ik let erg op de vitaminen, eiwitten en vetten.
@Grouse: Ik eet al die dingen maar blijkbaar is zuivel toch onontbeerlijk op de een of andere manier. Volgens mijn diëtist heb je wel een halve liter per dag nodig
Nou red ik dat echt niet en dat is ook niet erg. Maar yoghurt met banaan is lekker dus waarom niet
Oh ja, en vorig jaar werd ik geprikt op o.a. vitamine D en de artsen waren stomverbaasd dat ik zo vreselijk veel vitamine D heb, maar dat komt puur doordat ik van begin april dat eind september elke week de hele dag buiten op de markt ben xD
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: