De gedeeltelijke zonsverduistering in Noordwest-Europa op vrijdag 20 maart zal naar verwachting een beperkt effect hebben voor ons land. Als het die dag zeer zonnig wordt, kan de verduistering tot een tijdelijk verlies van 500 megawatt aan zonne-energie leiden, ongeveer gelijk aan de capaciteit van een flinke elektriciteitscentrale. Dat maakte netbeheerder TenneT maandag bekend.

TenneT gaf aan dat extra noodvermogen wordt ingekocht om eventuele balansproblemen op het stroomnet te voorkomen. Volgens de netbeheerder kan de verduistering op een zonnige dag in Europa leiden tot een tijdelijk verlies van 34.000 megawatt. Omdat het hele Europese elektriciteitsnet met elkaar is verbonden en de zonsverduistering overal tegelijkertijd plaatsvindt, heeft dit een effect op de gehele Europese elektriciteitsbalans.

De Europese netbeheerders hebben afspraken gemaakt om de balans op het elektriciteitsnet nauwlettend in de gaten te houden. Daarbij kan worden besloten de productie te vergroten of te verminderen om zo de balans te handhaven. De netbeheerders staan voortdurend met elkaar in contact om te helpen waar nodig, aldus TenneT.