Veel mensen voeren de vogels in hun tuin, maar de meeste krijgen daar niets voor terug. Een meisje uit Seattle wel. De kraaien brengen haar kleine cadeautjes.

De achtjarige Gabi Mann vult samen met haar moeder Lisa dagelijks het vogelbad met vers water en legt aanzienlijke hoeveelheden pinda’s neer. De kraaien komen elke dag het voer opeten en tonen zich dankbaar. Regelmatig brengen ze een presentje mee.

Gabi bewaart ze allemaal, van de scherf van een gloeilamp tot een parelkleurig hartje. Ze heeft een hele verzameling van kleine glimmende prullaria die de kraaien in de tuin hebben achter gelaten. Het wonderlijkste cadeautje was wel het dekseltje van de lens van een camera.

Lisa fotografeert regelmatig kraaien om hun gedrag in kaart te brengen. Ze was het kapje van de lens verloren in een nabij gelegen steeg, maar ze hoefde er niet naar te gaan zoeken. Het lag op de rand van het vogelbadje.

Op een camera is te zien dat een kraai het in zijn bek had en zelfs nog afspoelde in het badje. ‘Ik weet zeker dat het geen toeval is,’ zegt Gabi’s moeder. ‘Ze houden ons de hele tijd in de gaten. Ze moeten gezien hebben dat ik het dekseltje liet vallen. En ik ben er van overtuigd dat ze het wilden terugbrengen.’
Foto