De massa van het zwarte gat is zo groot als die van twaalf miljard zonnen. De quasar, een extreem heldere wolk materiaal die door een zwart gat wordt opgeslokt, stoot energie uit die vergelijkbaar is met die van een miljoen keer een miljard zonnen. Het geheel bevindt zich op 12,8 miljard lichtjaar van de aarde.

Volgens de huidige theorieën is het lastig te verklaren hoe zo’n groot zwart gat relatief kort (negenhonderd miljoen jaar) na de oerknal kan zijn ontstaan, zegt onderzoeker Fuyan Bian van de Research School of Astronomy and Astrophysica van de Australian National University. “In relatief korte tijd heeft dit zwarte gat in het centrum van een quasar een enorme massa gekregen.” Hoe dat kan, is nog onduidelijk.

Het internationale onderzoeksteam, onder leiding van Peking University en de University of Arizona, besloot zich op de quasar te richten vanwege de opvallende rode kleur. Ze richtten er vervolgens drie verschillende telescopen op om hun bevindingen te staven. Woensdag hebben ze hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

“Deze quasar is uniek”, zegt onderzoeksleider Xue-Bing Wu. “Je kunt hem beschouwen als de helderste vuurtoren in het verre heelal. Het licht dat hij geeft zal ons meer leren over het vroege universum.”