Vrijdag werd een man, Gijs, bekeurd in een intercitytrein omdat hij zijn voeten op de bank liet rusten. Gelukkig voor Gijs startte een medereiziger een geldinzamelingsactie om zijn boete te betalen. Dat meldt RTV Noord-Holland.
Gijs legde zijn voeten op de bank en werd hiervoor aangesproken door een onbekende man die een politieagent bleek te zijn. Wat volgde was een discussie tussen Gijs en de politieagent waarin de agent hem zelfs twee opties gaf: aangehouden worden of zichzelf legitimeren voor een boete.
“De boete is terecht, maar het gaat vooral om de manier waarop”, zegt de medereiziger tegen RTV NH.
Een medepassagier zat schuin tegenover Gijs en filmde het tafereel in de intercity en steekt hem door middel van een
crowdfunding een hart onder de riem. Op deze manier wil de medepassagier geld inzamelen zodat Gijs de boete kan aanvechten.
FilmpjeIk vraag mij af in hoeverre een politieagent een boete uit mag schrijven aan die passagier. De conducteur mag dit op basis van zijn beperkte opsporingsbevoegdheid, maar volgens mij is dit geen boete maar een naheffing. Ook bevond de agent zich op privé terrein (een trein is geen openbare ruimte), wat zijn bevoegdheden aan banden legt. Ook vraag ik mij af hoe de politieagent aan heeft getoond dat hij agent is, hij is namelijk verplicht om zich per direct te legitimeren als agent. Te veel vragen om hier een duidelijk beeld te krijgen vind ik.
Voeten op de bank is boete. Dat doet de NS ook, dat had hij kunnen verwachten.
Maar op basis van wat ik lees leek het erop alsof de agent ruzie zocht. Als de 'dader' niet zo kalm was gebleven had de agent z'n excuus gevonden om de man op te pakken. Want de agent stak een provocerend gesprek af met de dader, en had bewust niet duidelijk gemaakt dat hij een agent was. Dat is heel onprofessioneel.
Op het moment dat duidelijk werd dat het om een agent ging had ik, als ik die dader was, de agent om z'n legitimatie gevraagd en z'n dienstnummer opgeschreven. En dan maar legitimeren en de boete krijgen, zoals deze dader ook deed, en later een klacht indienen over het gedrag van de agent.
Een overijverige agent die even moest laten zien wie hij was. Als die maar niet overspannen wordt...
Overtreding van de NS-huisregels, ja.
Boete, kan opgelegd worden.
Ophef, die medereiziger had zich er misschien niet mee moeten bemoeien...
@venzje: die uitspraak heb ik achteraf ook gevonden en mijn collega op gewezen. Die heeft contact opgenomen met de leverancier van het product, welke een mediator/advocaat in de arm heeft genomen en nu in contact staat met het OM.
In Nederland is er sprake van jurisprudentie, wat betekent dat de zaak waar jij naar linkt een precedentwerking heeft.
De zaak loopt dus nog! Het is ook pas 16 dagen terug gebeurd
/edit: ik had overigens ter plaatste al tegen de agent gezegd dat hij wat meer toelichting moest geven, omdat hij al niet eens wist te benoemen in welke categorie van de WWM de spray zou vallen (als je je ergens op beroept, doe het dan goed). Hij vond mij blijkbaar erg vervelend toen ik hem daarop wees, want hij gaf aan dat hij ons voor het bezit van het -in zijn ogen- verboden wapen ook kon arresteren. Dat zou een mooi staartje hebben gekregen dan.
Laatste edit 02-03-2015 15:24 Laatste edit 02-03-2015 15:24
Ik heb ook wel eens een legimitatie van een agent gevraagd, maar hij hield hem een halve seconden op en stopte hem weg en zei dood leuk: ik hem laten zien...
helpt dus niet.
En ik zou geen geld geven, het is niet netjes om je stront poten op een plaats te leggen met waar straks iemand weer gaat zitten.
Heb filmpje nog niet gezien, zit op werk
aan.