Eén glas wijn drinken en je oogt ‘aantrekkelijker’. Maar na een tweede is het effect alweer verdwenen. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië verschenen in het wetenschappelijk blad Alcohol and Alcoholism.

Een team onderzoekers onder wie de Belgische Jana Van Den Abbeele verzamelde veertig studenten aan de universiteit van Bristol die bereid waren ‘de hoogte’ te krijgen voor de wetenschap. De studenten, allemaal tussen de 18 en 30 jaar, werden eerst nuchter gefotografeerd. En daarna na één en twee glazen wijn. Voor elk ‘shot’ moesten ze een zo neutraal mogelijke pose aannemen.

Een tweede groep heteroseksuelen moest de plaatjes vervolgens beoordelen op aantrekkelijkheid. Resultaat: ze vonden studenten die net één glas wijn op hadden het ‘knapst’. Hadden die twee glazen leeg gedronken, dan vond de controlegroep de foto’s van nuchtere studenten het aantrekkelijkst.

Het is niet helemaal duidelijk waarom het drinken van één glas wijn iemand aantrekkelijker maakt, maar de vorsers hebben verschillende mogelijke verklaringen. ‘Als je alcohol drinkt, verwijden je pupillen zich en dat kan ertoe bijdragen dat iemand je knap vindt. Het is ook mogelijk dat je gezicht meer ontspannen raakt of dat je een rode blos op je wangen krijgt’, zegt hoofdonderzoeker Marcus R. Munafò, maar daarom is alcohol nog niet ‘gezond’.