Een visser ving het dier op ongeveer 200 meter diepte in de Australische wateren: Een ‘alien van de diepzee’, beter bekend als de koboldhaai. De koboldhaai leeft al 125 miljoen jaar in de diepzee en wordt niet vaak gezien.
De ‘Mitsukurina owstoni’ is geen lieverdje. Hij heeft vlijmscherpe tanden en ziet er met zijn vreemde snuit en vormeloos lijf angstaanjagend uit. Maar Mark McGrouther van het Australian Museum in Sydney, waar het inmiddels overleden dier werd aangeboden, is erg enthousiast: “Het is pas het 4e exemplaar van de Mitsukurina owstoni dat we de afgelopen 35 jaar konden verwerven. Een visser ving het op zo’n 200 meter diepte voor de kust van Eden, in het zuid-oosten. De man bracht de koboldhaai naar een plaatselijk aquarium, waar het dier jammer genoeg is gestorven. Toch werd het in zeer goede staat aan ons museum geschonken.”
De prooien van de koboldhaai hebben geen schijn van kans. Kleine vissen, krabben en inktvisjes worden totaal verrast wanneer de kaken van de haai als een speer naar voren schieten.
De diepzeehaai zal in het Australian Museum genetisch worden onderzocht. Naar verluidt hebben nog geen 10 mensen op aarde ooit een koboldhaai levend gezien. Hij kan 3.3 meter worden en 160 kilo wegen. Ze komen in een groot deel van de zeeën voor en bewonen onderzeese bergen en canyons. Omdat de koboldhaai in al die miljoenen jaren bijna niet veranderd zou zijn, wordt hij ook wel een levend fossiel genoemd.
Foto